<$BlogRSDUrl$>

Monday, October 10, 2005

LEHDEN UUTISIATämän jutun työnimi on Lehden uutisia. Ehkä jossain on lehti nimeltä Lehti. Se vie jutun heti alussa sivuraiteille. En anna sen häiritä.

Tänään on ihmeellinen päivä. Tulen aamulla !Absolute Truthin kuhisevaan lasitaloon ja puolihuolimattomasti selailen verkkoa.

Verkko sykkii ympäri vuorokauden sormenpäissäni, myös nukkuessa, niin että yksikään julkaistu blogikirjoitus ei koskaan jää lukematta.

SIRIUS LUKEE JUTTUSI

On lokakuun alkupuoli. Näpsäkät apulaiseni Siriuksesta lukevat kaikki Blogistaniassa kirjoitetut jutut. Heillä on kuusitoista silmää ja lonkeromaiset kädet.

Äkkiä ne löytävät jotain jännittävää. Mikäs tämä on?

Tätä kutsutaan, ooh, lehdeksi! Mitäs nämä lehdet ovat?

VAUVA TIPPUI AUTOSTA!

Vauva on tippunut bussin eteen ja kuollut. Vankilasta vapautunut mäkihyppääjä on tapellut ensimmäisellä laulukeikallaan. Yliannos Viagraa tappoi suomalaismiehen Thaimaassa.

Mistä lehdet keksivät tällaisia hervottomia juttuja. Hahhaa! Tämän täytyy olla Kysyn Vaanin uusin juoni.

TOIMITTAJIA KAIKKIALLA!

Elämäni linnassa blogien vartiovuorella on saanut aivan uuden ulottuvuuden. Alan tehdä taustatyötä. Miten tullaan Toimittajaksi? Miksi kuumalla listalla on niin paljon Toimittajia?

Ja näitä lehtiähän on myös kaikkialla! Milloin nämä on keksitty? Kuka näitä pitää? Montako niitä on? Mihin ne pyrkivät? Mikä on lehti?

APINALAATIKKOON!

Ajattelen kysyä Seuraeläimen päätoimittajalta Lari Jindholmilta: Mikä on lehti? Mikä on lehden tarkoitus?

Sitten minua alkaa ujostuttaa. Kurkistan sen sijaan Apinalaatikkoon, jossa on ihan oikeita toimittajia.

Toimittajat! Tämähän on jotain uutta. Mikä tekee ihmisestä toimittajan? Selvästi kyseessä on jokin ylivertainen rotu. Kiehtovaa.

LUKIJA, RAKKAANI

Toimittajat osaavat kuvailla asioita! He eivät kerro, he kuvaavat. Se johtuu siitä, että he ajattelevat koko ajan Lukijaa. Lukija, elämäni valo. Minä rakastan kukkaroasi.

Metsälenkillä polvet naksuvat. Kuvailu tekee jutusta tuoreen. Ei tylsää kirjallisuutta vaan rapsakkaa, raikasta, nuorekasta kuntoilua Pirkkolassa, Britas.

KUMPI VOITTAA?

He ovat toimittajia, he ajattelevat aina kilpailua.

Kumpi voittaa, Apinalaatikko vai HS?

Se on hyvin tärkeää.


KAAKANA UJOSTUTTAA

Päätän haastatella erästä Toimittajaa, Hari Kaakanaa. Miksi hän kirjoittaa paperille painettaviin lehtiin? En tohdikaan vaivata häntä.


Toimittajan täytyy olla jotenkin erilainen kuin muiden kirjoittavien suomalaisten.

MINTTULAHTI TIETÄÄ

Toimittajilla on vastaukset, blogeissa kysymyksiä. Onhan Lati Minttulahdellakin aina aina vastaukset kaikkiin kysymyksiin jo ennen kuin ne tehdään.

Minä haluan tehdä kaiken, kuten toimittajat. Lukijani, olethan vielä siellä? Huhuu?

TÄHÄN PAREMPI VÄLITOSIKKO

Minulla on silti hieman näkökulma hukassa lehtiin. Miten kertoisin Blogistaniassa ymmärrettävästi, mitä lehdet ovat?

Pitää ensin kirjoittaa omasta prosessistani, jolla tutustuin lehtiin. Sitten huomaan, että se on vähän tylsää.

LEHTIÄ EHKÄ TUHANSIA!

Sen sijaan päätän ottaa esimerkin lehdistä: mutta voi, lehtiä on tuhansia, en yhtään keksi, minkä lehden ottaisin esimerkiksi!

Olisiko jossain lehti, joka kertoisi raskaana olevasta seitsemän lapsen yksinhuoltajasta? En usko, että kukaan on keksinyt vielä tätä.

Se avaa huimaavia näköaloja.

ENEMMÄN MANEEREJA!

Kaikki lehdistä oppimani onkin oikeastaan tässä kappaleessa. Välitosikko, se on lehden tärkein piirre. Oikoluvun lisäksi. Ja kappaleet, niiden täytyy olla lyhyitä.

Matka jatkuu. Ihmeellinen lehtien maailma.

Lehti avautuu vähitellen.

Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Ilmainen www-laskuri